20 Marta, 2021 Produžite životni vijek baterije

Produžite životni vijek baterije

Izvucite maksimum energije iz svog pametnog telefona dok i baterije ne postanu podjednako “pametne” kao i softver koji ih prati.

Pametni telefoni promijenili su svijet. Svakim danom donose nam nove mogućnosti, softver i kompjuterski čipovi brži su i moćniji, jedino što tehnologija baterije ne može uvijek da ih podrži.

Predstavljamo vam neke od načina koji vam mogu produžiti životni vijek baterije:

Prigušite svijetlost na ekranu
Podesite telefon da svijetlo bude vidljivo, ali ne i prejako. Što vam je ekran svjetliji, to uređaj troši više energije a samim tim i bateriju.

Isključite Bluetooth
Predpostavljamo, čak smo i sigurni, da ovu opciju rijetko koristite. Ukoliko vam je uključena ova opcija obavezno je isključite kako ne bi dodatno smanjivala kapacitet baterije.

Bez sunca
Nikako ne ostavljajte telefon na suncu, jer će se tako baterija brže trošiti. Telefon čuvajte vam domašaja sunčevih zraka.

Isključite notifikacije
Ukoliko često provjeravate mejlove, obavještenja na društvenim mrežama i druge aplikacije, naša topla preporuka je da isključite notifikacije jer ćete tako dodatno uštedjeti energiju baterije.

Skinite telefon s punjača
Nemojte nikako da držite telefon na punjaču tokom cijele noći. Čim vam se telefon napuni, skinite ga sa punjača.

Smanjite jačinu zvuka
Što vam je glasnije zvono na telefonu, to koristi više energije. Ako vam tastatura ima zvuk ili vibrira dok kucate, to vam takođe dodatno troši bateriju.

Redovno update-ujte aplikacije
Da biste dodatno produžili trajanje baterije, redovno update-ujte aplikacije pošto je to nekim softverima neophodno.

Aplikacije u pozadini
Sigurno biste bili iznenađeni kada biste znali koliko aplikacija neprestano radi u pozadini vašeg telefona: e-mail, pretraživač, poruke, Facebook, Twitter, Mape… Isključite ih i uštedite bateriju.

Plane mode
Ukoliko putujete negdje, uključite ovaj režim jer ćete tako sačuvati najveći dio baterije.

Ugasite telefon
Ako znate da vam telefon neće biti potreban neko vrijeme – isključite ga. Tako ćete dodatno produžiti trajanje baterije.

Članak preuzet sa portala IT Magazin.info.