4 Augusta, 2021 xiaomi postao br.1. media market prijedor

XIAOMI POSTAO NO.1 U EUROPI

Porast prodaje koju Xiaomi ostvaruje u proteklih godinu dana više je nego impresivan. Nakon preotimanja Appleove druge pozicije na svjetskoj top listi, Xiaomi u Q2 postaje brojem jedan u Europi, nadmašivši moćni Samsung, objavljuje Strategy Analytics.

Xiaomi svoj uzlet bez dvojbe može dobrim dijelom zahvaliti padu kompanije Huawei, čiji su telefoni na mnogim europskim tržištima žarili i palili.

Strategy Analytics objavio je sad rezultate istraživanja europskog tržišta smartphonea, koje Xiaomi postavlja na sam vrh.

Naime, prema njihovim brojkama, Xiaomi je u Europi u periodu od aprila do jula ove godine isporučio 12.7 miliona pametnih telefona. Skok je to od +67.1% u odnosu na isti period prošle godine, čime sada imaju 25.3% tržišnog udjela.

Samsung je u istom periodu prodao 12 miliona telefona ili 7% manje mego u istom periodu prošle godine, čime su zauzeli 24% tržišnog udjela i pali na poziciju broj 2 u Europi.

q2 1

Ovom europskom uzletu Xiaomiu su navodno najviše pomogla tržišta Španije, Italije, Rusije i Ukrajine gdje Xiaomievi Mi i redmi telefoni očigledno lete s polica..

Biće zanimljivo vidjeti, kako će Samsung odgovoriti na ovu smjenu s vrha. Mogu li već idući kvartal vratiti svoj status u Europi ili će se Xiaomieva dominacija na starom kontinentu samo preliti na globalni nivo.