28 Jula, 2023 Najavljen Samsung Galaxy Fold 5

Najavljen Samsung Galaxy Fold 5

U poslednjih nekoliko godina, Samsung je počeo razvijati tzv. savitljive telefone, tj. serije uređaja Galaxy Fold i Galaxy Flip. Kao što samo ime kaže, glavna karakteristika ovih telefona jeste fleksibilnost. Galaxy Fold serija jeste hibrid tablet uređaja i standardnog smartphone-a gdje je u rasklopljenom modu tablet, a u sklopljenom standardan telefon. Dok je, s druge strane, Galaxy Flip serija karakteristična po tome što se savija po horizontali i tako cini ovaj telefon dovoljno malim da stane bilo gdje.

Galaxy Fold 5 vs. Galaxy Fold 4

U odnosu na prethodnu generaciju Fold uređaja, veličina ekrana i rezolucija ostale su nepromijenjene, ali je panel dosta osvjetljeniji: 1750 nita, za razliku od svog prethodnika čiji je ekran 1300 nita. Što se tiče veličine, vanjski ekran je 6.2″ (inča), odnosno 6.1″ ukoliko računamo zaobljene uglove ekrana i otvor za kameru, dok je unutrašnji, odnosno rasklopljeni ekran 7.6″. Novi dizajn preklopnog mehanizma omogućava udobniji osjećaj u ruci, a i ekrani su sada perfektno paralelni, za razliku od Fold 4, gdje se moglo primjetiti da je odstojanje između njih malo vece blizu preklopnog mehanizma nego na krajevima.

fold 5 hinge comparison
Galaxy Fold 4 (lijevo) i Galaxy Fold 5 (desno) – razmak između ekrana

Procesor koji se koristi jeste Qualcomm-ov Snapdragon 8 Gen 2, osmojezgreni procesor, cije glavno jezgro radi na 3200MHz, dok su ostala na frekvencijama 2000-2800MHz. Uređaj dolazi sa 12GB RAM memorije u verzijama od 256GB , 512GB i 1TB. Što se tiče kamere, Fold 5 je opremljen 50MP glavnom kamerom, širokougaonom 12MP kamerom i 10MP telefoto kamerom koja ima mogućnost približavanja do 30x.

Iako je kapacitet baterije od 4400mAh ostao isti, Snapdragon 8 Gen2 je ipak manji potrošač od njegovog prethodnika Snapdragon 8+ Gen1, što će doprinijeti dužem životnom vijeku baterije i samom trajanju na jednom punjenju.

Galaxy Fold 5, zajedno sa njegovim srodnikom Galaxy Flip 5, postaće dostupan na tržištu od 11. avgusta ove godine, a prednarudžbe su već dostupne na zvaničnom sajtu proizvođača.